Velgen, banden en wielkasten. Dit zijn ongetwijfeld de meest vuilste onderdelen van elke wagen en is ook het meest logische daar ze in direct contact komen met de ondergrond. Maar hoe worden deze nu het best gereinigd en beschermd? Hieronder geven we u enkele nuttige tips.

Vliegroest

Vliegroest

Vliegroest, of oppervlakteroest, kan voorkomen op zowel uw velgen als op de lak van uw wagen.

Het vliegroest op uw velgen is vooral afkomstig van de remschijven. Telkens wanneer u remt komt er “remstof” vrij en belandt dit op uw velgen. Natuurlijk valt dit niet te voorkomen maar met een goede velgenreiniger krijgt u dit makkelijk af. De meeste velgenreinigers kleuren paars bij aanraking van vliegroest en kleuren donkerpaars tot zwart wanneer het zijn werking heeft voltooid.

Ook uw lak is kwetsbaar voor vliegroest. Wanneer u in een industrieel gebied woont, of uw wagen staat vaak geparkeerd bij een spoorweg dan zal u al heel snel te maken krijgen met vliegroest. Dit is afkomstig van de sporen zelf of van het slijpen/schijven op een industrieel gebied. Vooral op witte wagens zullen de kleine roestdeeltjes zichtbaar zijn. Op een donkere wagen ziet u ze niet, maar ze zijn er wel.

Reinigen van velgen, banden en wielkasten

Reinigen van velgen, banden en wielkasten

Bij het wassen van de wagen starten wij eigenlijk meestal met de velgen, banden en wielkasten.

We beginnen met deze grondig af te spuiten door middel van de hogedrukreiniger. Daarna gaan we het vliegroest bestrijden met een aangepaste reiniger en terwijl het zijn werking doet schrobben we de banden en wielkasten schoon. Natuurlijk met de correcte, aangepaste borstels. Daarna wordt alles terug afgespoeld met de hogedrukreiniger en kan de velg gewassen worden met een velgenborstel en washandshoen.

Tip: wanneer u de wagen foamt kan dit ook als een prewash dienen voor de velgen. Gebruik de washandshoen NIET meer voor uw lak, zelfs niet na het wassen in de wasmachine.

Velgen beschermen

Zoals vermeld kan de remstof en het vliegroest niet vermeden worden. Wel kan u ervoor zorgen dat dit makkelijker te reinigen valt bij de volgende wasbeurt. Namelijk door het aanbrengen van een velgenwax of coating. Deze zorgen ervoor dat het vuil niet direct hecht aan de velg waardoor u met enkel de hogedrukreiniger al het grootste deel zó afspuit.

Wat het verschil is tussen een wax en coating leggen we u hier uit.