Wassen van uw wagen: iedereen heeft dit wel al eens gedaan maar velen onder ons wassen hun wagen op een foutieve manier. Het is geen kunst om dit op een correcte wijze uit te voeren, enkel rekening houden met wat aandachtspunten en tips. Uw wagen blijft véél langer waskras vrij wat de glans van uw lak alleen maar ten goede komt. Een kleine moeite dus voor een optimaal resultaat.

PreWash

PreWash

Wanneer uw wagen extreem vuil is, ga dan niet direct aan de slag om deze met de hand te wassen. Hier verhoogt u de kans héél sterk op waskrassen en wordt uw “wash mitt” onnodig extreem vuil.

Gebruik daarom een foam als PreWash. Foam uw wagen in, geef het even de tijd om het grootste vuil los te weken en spoel het daarna af met de hogedruk. Blijft er nog veel vuil hangen? Herhaal dan deze stap voor een tweede keer. Hoe meer vuil u met deze stap weg krijgt hoe vlotter de handwash zal verlopen en hoe minder kans u hebt op waskrassen.

Tip: gebruik de foam ook op de velgen en wielkasten.

Wassen: 2 emmer methode

2 emmer methode

Nu kunnen we aan de slag om de wagen te wassen met de hand. Om te beginnen maken we gebruik van de “2 emmer methode”. Dit houdt in dat we een emmer hebben met proper water (met een pH-neutrale shampoo) en een emmer om de “wash mitt” na elk paneel uit te spoelen. Daarna nemen we terug proper water en is de “wash mitt” telkens proper voor het volgende paneel. Zo is de kans op waskrassen aanzienlijk kleiner.

Car Tidy gebruikt telkens verschillende “wash mitts” gedurende het volledige was proces en worden ook telkens voor hetzelfde doel gebruikt. Een “wash mitt” voor de velgen bijvoorbeeld, wordt nadien niet meer gebruikt op de lak van eender welke wagen.

Tip: was de wagen van boven naar beneden en hou de vuilste panelen (zoals bijvoorbeeld de achterkant en side skirts) voor laatst.

Gebruik géén spons of zeemvel!

Microvezel washandshoen en droogdoek

We horen veel van mensen dat ze hun wagen wassen met een spons en afdrogen met een zeemvel. We raden dit ten strengste af en wel voor onderstaande redenen.

Gebruik voor het wassen een microvezel washandshoen (wash mitt) in plaats van een spons. Een spons heeft namelijk een harde structuur wat wel veel water opneemt maar het vuil blijft op de oppervlakte. Wanneer u de wagen dan wast blijft het vuil tussen de spons en uw lak en schuurt u als het ware het vuil over de lak wat krassen veroorzaakt. Bij een microvezel wash mitt gebeurt dit niet doordat het een andere structuur heeft. Dit in combinatie met de 2 emmer methode zorgt ervoor dat de kans op waskrassen tot het minimum herleid wordt.

Voor het drogen gebruikt u beter een microvezel droogdoek. Een zeemvel heeft, net zoals de spons, een harde gesloten structuur. Het overgebleven vuil wordt bij het drogen terug geschuurd over uw lak met alle gevolgen nadien. Daarbij zal een zeemvel meerdere malen uitgewrongen moeten worden daar het niet veel water kan opnemen. Een microvezel droogdoek daarentegen kan veel meer water opnemen en vasthouden wat het drogen vereenvoudigd. Door de “open” structuur wordt overgebleven vuil vastgehouden “binnen” de microvezels en schuurt het niet over uw lak. Het droogresultaat van een microvezel doek is ook véél beter dan een zeemvel.

Algemene tips

  • Waarschijnlijk de belangrijkste van allemaal: neem uw tijd. Even “snel” de wagen wassen zal fout aflopen voor uw lak. “Haast en spoed is zelden goed”, is hier wel héél toepasselijk.
  • Begin met het reinigen van de velgen. Velgenborstels hebben wel eens de neiging om te gaan spatten. Zo vermijd je vuilspatten op uw net gewassen lak.
  • Was de wagen nooit in volle zon en voorkom zo waterspots. Kies een plaats in de schaduw of was de wagen in de ochtend of in de avond.
  • Start bij het dak van de wagen en werk paneel per paneel af naar beneden toe. Maak gebruik van de correcte washandschoen, of liever zelfs meerdere washandschoenen, oefen héél weinig druk uit en maak geen cirkelbewegingen.
  • Bij extreme vervuiling is een PreWash aangeraden, zoals hierboven beschreven.
  • Wanneer er vliegrestanten, teer of dergelijke aanwezig zijn probeer deze dan niet met de washandschoen los te krijgen want dit resulteert al snel in waskrassen. Gebruik liever eerst een product om deze los te weken en af te spoelen.
  • Laat uw wagen beschermen. Zo zijn de komende wasbeurten veel makkelijker en leuker te doen.
  • ...