Nadat u enkele uren gespendeerd heeft aan het wassen van uw wagen wilt u deze natuurlijk gaan beschermen. Beschermen tegen de natuurverschijnselen zoals zure regen, boomhars, insecten, strooizout, … Dit doen we door het aanbrengen van een beschermlaag in de vorm van een wax of coating.

Wax

Wax

Zowel bij wax als coating is de voorbereiding enorm belangrijk. De wagen moet gereinigd en gekleid worden alvorens er een beschermlaag aangebracht kan worden. Dit zorgt voor een betere hechting en langere levensduur van de wax of coating. Voor een optimaal resultaat raden we ook aan de wagen te polijsten zodat (was) krassen bij deze ineens ook verwijderd worden.
Er bestaan 2 soorten wax: “carnaubawax” en “sealant wax”. Een carnaubawax is afkomstig uit de bladeren van Noordoost Braziliaanse bomen. Het is dus een natuurlijk product dat water en vuil afstoot. Hierdoor krijgt u, na aanbreng op de wagen, het “beading” effect. Het water “rolt” van uw wagen. Dit betekent dus dat water en vuil veel minder kans hebben om te hechten aan uw lak. Deze wax heeft ook de glanzende eigenschap waardoor uw wagen een “wet look” uiterlijk krijgt. De duurzaamheid is wel een stuk minder dan een sealant wax, namelijk 2 tot 3 maanden.

Een sealant wax is een synthetische/kunstmatige wax. Het geeft een veel minder “wet look” effect op uw wagen maar gaat wel een stuk langer mee dan de carnaubawax, namelijk 4 tot 5 maanden.

Sowieso zal u de wagen nog moeten wassen en hiervoor gebruikt u best een pH-neutrale shampoo. Op deze manier zal u langer kunnen genieten van de wax, glans en bescherming.

Tip: ook uw velgen kunnen gewaxt of gecoat worden.

Coating

Coating

Ook bij coatings is de voorbereiding van groot belang, net zoals bij wax. Het aanbrengen ervan is iets complexer daar de wagen eerst volledig ontvet moet worden maar heeft wel een sterker en duurzamer resultaat. De cure tijd is dan terug een nadeel want deze bedraagt bij coatings 12 – 24 uur terwijl bij wax slechts enkele minuten.

Coatings bestaan in verschillende soorten vormen. De ene biedt al een betere bescherming dan de andere. Sommige hebben zelfs een extra krasbestendige eigenschap. De duurzaamheid van coatings is ook niet te meten in maanden, zoals bij wax, maar in jaren.

Enkele voorbeelden hiervan zijn de coatings van Labocosmetica. De Labocosmetica coatings, gebaseerd op de nanotechnologie, hebben een hoge tot zeer hoge duurzaamheid.

Tip: coatings bestaan niet alleen voor uw lak maar ook voor velgen, koplampen, textiel, kunststof, …